13 april 2015

De Vrieze kondigt onthulling plaquette oorlogsslachtoffers aan op Dorpsraadsvergadering Burgh-Haamstede

Het dorp Burgh-Haamstede krijgt een plaquette ter herinnering aan de 35 oorlogsslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onthulling van deze plaquette zal worden verricht door burgemeester Rabelink op D.V. maandag 4 mei 2015 om 15.00 uur.

Die mededeling deed Wim de Vrieze, inwoner van Burgh-Haamstede tijdens de dorpsraadsvergadering van 8 april 2015. De gepassioneerde inwoner vertelde tijdens de dorpsraadsvergadering zijn dorp over wetenswaardigheden van de omgekomen oorlogsslachtoffers. Enkele jaren geleden kwam hij met dit initiatief richting de dorpsraad, die dit van harte ondersteunde. Een van de inwoners deed de suggestie om de onthulling ook met een mogelijke veteraan te laten verrichten. De inwoner meende dat een van de familieleden van de oorlogsslachtoffers veteraan zou zijn. Hij deed hiertoe een oproep aan de burgemeester, die als kernbestuurder aanwezig was, om het veteranenbestand te raadplegen. De burgemeester moest hem in verband met privacywetgeving echter teleurstellen, waarop de inwoner van Burgh-Haamstede een beroep deed op de aanwezige pers.

Tijdens de dorpsraadsvergadering werd ook nog gesproken hoe Burgh-Haamstede een betere aanblik kan krijgen. Genoemd werden onder andere de bestrating van de stoep in de Noordstraat, het aanzicht van de papiercontainer, het opknappen van de Rooms Katholieke Johannes de Doperkerk en het nabijgelegen kasteel. Een van de aanwezigen vroeg ook nog naar de stand van zaken rondom het pand van het voormalig ‘Warenhuis Goudzwaard'.

De dorpsraadsvergadering werd door ca. 30-35 aanwezigen bezocht, waaronder bestuur en politici.